Hur yogar man på zoom? Tips och video där du ser hur det går till!

Januari 2022 och vi hade väl aldrig kunnat tro att det fortfarande skulle pågå en pandemi världen runt? Kanske har du väntat ut det här med att yoga online och tänkt att ”snart är allt som vanligt igen?”, men sen börjar du inse att det verkar dröja. Kanske känns det som att du missat online-tåget?

Men oroa dig inte! Det är verkligen inte för sent. Precis som att det inte är för sent för att börja yoga är det inte heller för sent att lära sig zoomteachable och andra program som vi använder för vår onlineyoga. Här är en guide som tar dig igenom våra vanligaste frågor. 

Våra liveträffar online håller vi på zoom – ett mötesprogram där vi kan se och höra varandra precis som när vi möts i en yogastudio. Kika gärna på filmen här under för att se precis hur det ser ut när du är inloggad: 

Steg-för-steg yoga på zoom:
  1. Ladda ner programmet zoom på din dator, telefon eller surfplatta och skapa en inloggning. Det är helt gratis. Zoom ska även gå att köra direkt i din webbläsare, men det fungerar bättre om du har laddat ner programmet och är inloggad. Till telefon och surfplatta laddar du ner en app där du hittar appar och till datorn laddar du ner programmet här: zoom.us
  2. Klicka på länken till mötet. När du är anmäld till en kurs hittar du länken via mail och via kursplattformen. Länken är densamma för hela kursen så du kan spara ner den om du vill. När du klickar på länken kommer du till zoomrummet där vi ska mötas.
  3. Först hamnar du i ett väntrum. Jag eller Ann kommer att släppa in dig när det är dags. Tänk på att ange ditt riktiga namn. Om vi inte känner igen ditt namn i väntrummet är det inte säkert att vi släpper in dig. Du kan inte komma in i rummet när vi inte är där. Du kan däremot själv öppna ett mötesrum om du vill öva i förväg.
  4. Du har video på och ljud av automatiskt. Som förval kommer din bild att vara på och ljudet av, men du kan själv ändra det. Vi föredrar att se dig när du yogar (så att vi ser att alla hänger med) men om det känns väldigt obekvämt är det ok att ha bilden av också. Läraren kommer vara på storbild och deltagarna mindre. Ljudet kan du slå på i början och slutet där vi bjuder in till samtal. Under själva yogastunden stänger vi av ditt ljud. 
  5. Vi spelar in klasserna – bara läraren syns! Som regel spelar vi in våra zoomträffar, vilket innebär att du kan ta igen en missad träff. Som deltagare syns du inte på inspelningen (förutom om du slår på din mikrofon och pratar mitt under klassen). Inspelningar för kurser läggs sedan upp i kursrummet och är tillgängliga i en vecka. 

 

Tips!

  • Lägg ut din yogamatta, klossar/böcker, band och filt där du har tänkt yoga i förväg. Gör platsen mysig och trevlig för dig.
  • När du loggar in i rummet – kolla så att du syns i bild. Då kan vi på bästa sätt hjälpa dig när vi undervisar. 
  • Du kan själv göra vissa inställningar, men känns det övermäktigt så logga bara in och var med utan att trycka på en massa grejer. Det viktigaste är att du kan se och höra läraren!
  • Vill du kan du dölja dig själv (hide self view), ändra mellan att se alla deltagare eller bara den som pratar (gallery view/speaker view), slå av/på både ljud och bild mm. Enklast att se på filmen ovanför hur du gör det.
  • Om du har väldigt mörkt i rummet kommer vi också ha svårt att se dig. Tänd gärna några lampor.

Testa zoom live med mig den 11 januari:

Här går jag igenom vanliga inställningar samtidigt som du själv får prova. Passa på att ställa dina frågor och kom ihåg: inga frågor är dumma frågor! 

Boka din plats här nedanför genom att klicka på ”Register” och ange dina uppgifter. Du får då en länk till zoom på din mail. Logga in strax före start för att delta i genomgången.