5 tips för att yoga utomhus i sommar

Bild på personer som yogar utomhus i det gröna sommargräset. De står i nedåtgående hunden med testen ta med yogan ut i sommar bredvid sig.

NU NÄR SOMMARVÄRMEN ÄR HÄR KANSKE DU FUNDERAT PÅ ATT TA MED YOGAN UT?

Att yoga ute kan vara en härlig omväxling, roligt och… alldeles underbart! 😍  Men kanske undrar du vars du ska börja?

Jag älskar att yoga ute på sommaren när vädret (och myggen) tillåter. Att känna gräset under fötterna, se himlen och löven ovanför och höra alla härliga sommarljud runtomkring… För mig är naturen verkligen en källa till välmående och att kombinera det med yogans rörelser, andning och meditation gör liksom allt mycket bättre!

Att kombinera yogan med att vara ute i naturen är bland det bästa, och mest välgörande, jag vet! Här kommer fem tips att ta med sig!

Så var ska du börja om du vill komma igång och yoga ute? 

5 tips för att komma igång och ta med yogan ut:

1. Välj rätt tid på dagen

När du yogar utomhus på sommaren är det bra att ta hänsyn till sol och värme. Tidig morgon eller sen eftermiddag är ofta de bästa tidpunkterna för att undvika den starkaste solen. Morgonyoga kan ge en energifylld start på dagen medan kvällsyoga kan hjälpa dig att varva ner. Beroende på väder och temperatur kan så klart även resten av dagen fungera här i Sverige.

2. Hitta en skuggig plats

Även om solen är härlig kan det bli lite jobbigt att yoga i direkt solljus. Leta efter en plats i skuggan, till exempel under ett träd eller nära en byggnad. Detta hjälper till att hålla dig sval och förhindrar att yogamattan blir för varm. Ett alternativ kan också vara att starta i solen och sen flytta in i skuggan efter ett tag.

3. Rulla ut en yogamatta eller stor handduk

En yogamatta är skönt att ha både för greppet och för att få en mjukare och jämnare yta att hålla till på. Har du ingen matta funkar också ett badlakan. En extra filt eller handduk är bra för att tex ligga på om marken är ojämn eller komma upp och sitta på. Du kan också vika den och ha under handlederna om de blir irriterade av den mjuka marken. 

4. Kom ihåg myggmedel 

Än så länge är myggen och knotten få, men de lär dyka upp snart! Att använd myggmedel kan göra stor skillnad vid uteyogan, särskilt om du yogar på aftonkvisten. Använd ett naturligt insektsmedel och/eller långärmad tröja och byxor. Jag brukar ofta ha leggings, linne och en tunn tröja ovanpå. Då kan jag ta av och på tröjan efter behov. 

5. Ta in naturen runtom dig

En av de största fördelarna med att yoga utomhus är möjligheten att verkligen ansluta till naturen. Låt dina sinnen vara öppna för omgivningen – lyssna på fågelsången, känn vinden mot huden och lukta på blommorna omkring dig. Detta kan fördjupa din yogapraktik och skapa en mer meditativ upplevelse.

Avslutande tankar

Att yoga utomhus på sommaren kan vara en fantastisk upplevelse som kombinerar rörelse, natur och mindfulness. Genom att ta hänsyn till punkterna ovan kan du njuta mer av yogan (så du inte irriterar dig på myggor, obekvämt underlag eller solen tex). Bara att vara ute i naturen är en dunderkur för stressade sinnen och slutkörda kroppar. Vad du gör på yogamattan blir faktiskt mindre viktigt. Låt kroppen berätta eller gör några katt/ko eller grundande positioner. Gör något du kommer ihåg eller som känns lockande!

Grundande positioner som berget, trädet och krigare II är lite extra härliga att göra ute. Jag gillar också att göra solhälsningar och meditation.

Om du vill testa yoga ute under ledning av lärare så håller jag en sommarkurs ute på Nordanå torsdagar kl 18.00-19.00 med start den 30 maj. Fem träffar (uppehåll 6 juni) som fokuserar på att njuta av yoga i närheten av naturen. Inte alltför klurigt, men ändå dynamisk yoga, och så blir det även lite lugna moment som meditation och vila i savasana. 

Du kan boka kurs med fem träffar för 975 kr. Eventuellt öppnar jag också upp för drop in på dessa torsdagar, så håll ögonen öppna för det ifall du inte har möjlighet att gå hela kursen. 

Vill du yoga i sommar?

Boka sommaryoga

Klicka på knappen för att komma direkt till bokningen.