Varför yoga vid kronisk sjukdom?

Bild på Pia i en vilande yogaposition under en dålig dag med mycket värk.

Varför ska du ta dig tid för yoga när du lever med sjukdom eller värk? 

Det finns förmodligen lika många svar som människor som yogar på den frågan, men några saker som dyker upp i mina tankar är: 

  1. Yogans rörelser, medvetenhet, lugna andning och avslutande vila kan hjälpa dig att både skruva ner smärta när det dyker upp och att förebygga den. Forskning har visat goda resultat särskilt när den kommer till yoga för ländryggssmärta. 
  2.  Att stanna upp och rikta fokus inåt lär oss att få mer kontakt med kroppen och sinnet. Vi blir mer medvetna om oss själva och våra behov helt enkelt. Här kan vi ställa frågan ”vad behöver jag nu?” och ta bättre beslut för oss själva.
  3. Det finns alltid något i yogan vi kan använda oss av, oavsett hur dålig dag vi har. På en bra dag kan det vara att kasta sig in i roliga flöden som ger energi och på en dålig dag kan det handla om att andas djupare, bädda in oss i en restorative-position eller sätta ord på våra känslor. 
Det finns alltid något i yogan vi kan använda oss av, oavsett hur dålig dag vi har. 

Varför jag bryr mig om dig som har kronisk värk eller sjukdom:

Jag har själv haft väldigt mycket värk (och skador) i kroppen sedan tidiga tonåren. Ibland har jag tänkt att det nog är något fel på mig – varför har jag ont överallt hela tiden medans ”alla andra” inte verkar ha ont alls? 

Åren inom dansen har satt sina spår i lederna och jag kände mig redan vid 27 års ålder (när jag slet av korsbandet) som att jag hade en 80-årings kropp. När jag gick min grundläggande yogautbildning var jag yngst, men kände mig äldst i kroppen! 

De senaste åren har jag däremot lyckats mota undan värken en stor del av tiden och det vill jag verkligen ge yogan cred för – ihop med att jag lägger mer tid på återhämtning, pushar mig själv mindre och planerar in mer återhämtning i mitt schema.

 

En favoritåterhämtning är att spendera tid ute i skogen.

Jag lever också själv med sjukdom. Dels astma som ju är rätt vanligt, men också en sällsynt diagnos: Akut Intermittent Porfyri.

Det är en ärftlig sjukdom som bland annat bjussar på magsmärtor, värk, migränattacker och domningar i armar och ben. Som gör att jag kan vakna helt utslagen och som jag måste hålla i schack dagligen genom att ta hand om mig själv; äta, sova, röra på mig (utan alltför mkt stress för kroppen) och göra plats för återhämtning.

En del dagar mår jag lika bra som vem som helst och andra mår jag piss. Det är också lätt hänt att gå runt och oroa sig för skov och framtida komplikationer eller bara känna en stor osäkerhet kring vad jag kan göra. 

Jag förstår hur det är att leva med kronisk sjukdom – och jag har hittat knep för att få det att funka lite bättre i vardagen!

Att leva med kronisk sjukdom är riktigt utmanande och jobbigt – både fysiskt och mentalt!

  • Vågar jag gå på den där tillställningen eller är jag helt utslagen imorgon då?
  • Kan jag äta det här läkemedlet eller triggar det ett skov?
  • Vad ska alla tänka om mig om jag är borta från jobbet/mötet/släktkalaset igen?

Jag har under större delen av mitt liv letat efter sätt att hantera värk och skov, att förebygga och att ta hand om mig – men senaste tre åren har det behövts ännu mer då sjukdomsdagarna blivit fler och mer lättriggade. 

All den här kunskapen som jag samlat på mig (på alla yogautbildningar, på hälsovägledarlinjen, anatomistudierna och så klart erfarenheter från mitt eget liv!) är något jag hemskt gärna vill dela med mig av till fler som lever med liknande utmaningar.

Vad som funkar för mig och för dig kan vara helt olika, men jag tror att en viktig del är att börja samla på sig kunskap och från det agera för att kunna leva sitt liv så bra som möjligt, trots sjukdomen.

Om jag kan hjälpa dig att leva med mer glädje och energi, att känna att du har mer kontroll i ditt liv och vågar göra sånt du tycker är roligt – oavsett om du bär på sjukdom eller inte – så är det så mycket värt! 

Jag har utvecklat en egen metod som bygger på bland annat kunskap, förberedelser, omhändertagande, självmedkänsla och dagliga rutiner. Om du vill veta mer om det så hör av dig till mig så ser vi vad som funkar bäst för dig!

Kanske vill du boka in dig på privatlektioner/coaching eller på en kurs med övningar för kronisk sjukdom. Du kan läsa mer om det här under. Jag kommer också fortsätta blogga i ämnet!

Redo att börja må bättre??

LÄR DIG AV MIG

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM HUR VI KAN JOBBA IHOP