Katt och ko - utan att plåga knäna!

Börja på alla fyra, händer och knän.
Andas in, svanka och bredda bröstet… andas ut och skjut rygg
… andaas iiiin…. oh, det här känns skönt i ryggen… andas ut… mmm, så härligt
… andas in…. aj mina knän….. andas uuut… är vi klara med det här snart?

Känner du igen dig? 🙋🏽 Jag vet att jag gör det!

Ibland är yogan så himla härlig för en kroppsdel samtidigt som det gör ont nån annanstans. Ett exempel kan vara när vi står på alla fyra och ska göra katt och ko (bakåtböjning och framåtrundning i ryggen) vilket är skönt för ryggen, men kanske lite mindre skönt för knäna? Ja, iaf om du har knäproblem!

I veckans yogavideo har jag därför spelat in tre olika varianter som du kan prova att göra i stället för den traditionella varianten av katt och ko. Så att yogan känns bara härlig och schysst och inte ont och härlig på samma gång. Ibland kan det var så värt det att stanna upp, lyssna på vad kroppen egentligen säger och göra ett alternativ i stället. Ibland kan det också vara så att det känns bättre ju mer vi gör något. Kroppen vänjer sig och anpassar sig. Den är så himla smart! Men för den skull behöver du inte plåga dig själv. Kanske mixar du mellan att hålla ut lite ibland och anpassa nästa omgång?

Du kan alltid anpassa eller stå över om något inte känns bra på våra klasser.

Men hur anpassar man egentligen?

Om det är nån särskild position eller övning som direkt poppar upp i huvudet – svara på mailet så lägger jag till det på en lista med fler sånna här tips!

Det är inte alltid lätt att själva hitta på en liknande övning som funkar mitt i en yogaklass. Mitt förslag är att du frågar i samband med klassen om det är live eller att du pausar och testar dig fram om det är inspelat. Ett bra ställe att börja är att fråga dig ”vad är viktigast i den här övningen”? Tex i katt och ko är ju hela vitsen att vi mjukar upp ryggraden så var vi har knäna spelar mindre roll. Då kan du göra en liknande form med kroppen men på ett annat vis.

Här är videon med tre förslag på hur du kan anpassa katt och ko de dagar som knäna inte är med på tåget.

Klicka på bilden för att komma direkt till videoövningen.