Doppa tån i det stora hav som är yoga… 

kan jag yoga även om jag har en kronisk sjukdom, skada eller utmattning?

Att komma igång med en yogapraktik kan kännas svårt och det är inte alltid helt lätt att veta vart man ska börja, särskilt om man lever med en kronisk/sällsynt sjukdom, värk, skada eller utmattning. I det här inlägget vill jag därför ge några tips och beskriva några olika sätt att starta upp sin yogapraktik – eller fördjupa den.

Yogaämnet är stort och även om inte alla klasser, kurser eller lärare kommer passa dig så kan jag nästan lova att yogan har något att erbjuda dig, bara du hittar rätt!

Det första vi tänker på när vi hör ordet yoga är ofta yogans olika positioner (asanas) vilket också oftast är det som vi fokuserar mest på här i väst. Några tänker på lugna stretcher medan andra ser mer akrobatiska flöden framför sig. Men visste du att det största målet inom yogatraditionen är att stilla sinnet, få insikt och att bli ett med universum/det gudomliga – eller med sig själv? Det handlar alltså till stor del om vårt mentala mående och inte enbart hur det påverkar kroppen.

Yogans olika fysiska positioner började som ett sätt att förbereda sig för meditation och att i meditation nå ett upplyst tillstånd. Under årens gång har allt fler asanas lagts till och vi har en rik bank av rörelser att använda oss av i vår yogapraktik. 

I väst fokuserar vi mycket på just den fysiska delen, vilken har ett stort värde när det kommer till att ta hand om våra kroppar, men annat vi kan öva oss i och praktisera är just meditation, formella andningsövningar (pranayama) och yogans filosofi med bland annat tips på hur vi kan leva utan att skada oss själva eller andra, levnadsregler och tekniker för att stilla sinnet. Spännande, eller hur? 

Det här innebär också att din yoga kan handla om många olika saker, och se olika ut från dag till dag beroende på dagsform. Du kan öva dig i meditation, andningsövningar, asanas eller att studera filosofi. Det finns en oändlig rikedom att ösa ur inom yogasystemet och kanske har du bara doppat tån än? 

Så var ska du börja?

Jag vill beskriva fyra olika sätt att börja lära dig yoga idag: 

  1. Studera på egen hand, via böcker, onlinekurser eller inspelade pass. 
  2. Gå på drop in-klasser på ditt gym eller en studio
  3. Anmäla dig till en kurs inom yoga över ett visst antal veckor
  4. Yoga 1:1 med en privatyogalärare

Det finns fördelar och nackdelar med samtliga och så som jag listat dem går de från minst till mest hjälp längs vägen. 

Att studera på egen hand kan vara väldigt givande och ge dig en känsla av egenmakt. Du kan själv styra vilken typ av yoga du vill fokusera på just idag och om det ska vara ett lugnt och stillsamt pass, meditation eller något mer aktivt. Nackdel är att det kan vara svårt, ta lång tid och du inte har någon att fråga eller be om hjälp längs vägen. Du kan också ha svårt att välja, känna att det tar lång tid att komma igång eller oroa dig för att du gör fel. 

Drop in-klasser har fördelen att du inte binder dig till en längre period med yoga. Du kan gå dit, prova på och sen aldrig gå tillbaka om du inte gillar passet. Du kan boka mer spontant när du känner att du har en lucka. Klasserna är ofta öppna för alla och därmed ganska generella. Går du på gym är grupperna ofta stora, med tätt mellan mattorna och läraren står längst fram och leder gruppen utan att erbjuda så mycket anpassningar eller hjälp (det är svårt att hjälpa individuellt i stora grupper!). Drop in-pass planeras utan att veta vem som kommer vara med och de följer oftast ingen röd tråd vecka till vecka. 

Bokar du en kurs i stället så vet du att du kommer att yoga med samma personer varje vecka och att kursen kommer ha ett visst tema. Din lärare kan planera utifrån just de som bokat och sätter ett övergripande tema och nivå på kursen. Det finns en röd tråd och progression. Du väljer själv vilken kurs du går, utifrån vilken som låter roligast eller nyttigast för dig. Exempel kan vara “yoga med fokus på höfter och ländrygg” eller “introduktion till viryayoga”.
Hos oss har vi valt att hålla dessa kurser i små grupper om max 10 personer vilket också ger större möjlighet för individuell hjälp och att vi planerar just efter er som bokat. Du har möjlighet att kommunicera med läraren före, efter och mellan träffarna. Här får du fördjupa din kunskap och lära dig mer längs vägen på kursens gång. 

Privatyoga är yogans rolls royce när det kommer till individanpassad hjälp och att få yoga på just det vis man behöver. Här handlar allt om dig och dina mål, önskemål och behov. Det är du och läraren på plats och en bra pt-yogalärare är lyhörd och lyssnar in det du behöver. Det här innebär också att du en dag kan yoga ett aktivt och utmanande pass och en annan gång fokusera mer på restorative yoga eller andning. Har du skador, värk eller sjukdom hittar vi vad som fungerar för din kropp, skippar det som inte funkar och letar fram dina favoriter som grundstomme på träffarna. Vi kommunicerar längs vägen, du kan ställa frågor hur mycket du vill och jag som lärare kollar också hela tiden in hur övningarna känns för dig. 

För dig som lever med sjukdom, värk, utmattning eller skada…

så rekommenderar jag att du startar med privatyoga. Då får du den hjälp du behöver och tillsammans kan vi utforska vad som är bäst för dig. Om du, som jag, lever med en sjukdom där du lätt tar i för mycket från början (och kanske triggar ett skov) så kan vi starta i lugnt tempo och sen gradvis öka belastningen och få till mer ansträngande pass – om du vill! Men framför allt kan vi anpassa praktiken efter dagsform och utforska olika delar av det stora hav som är yogan! 

Bara för att du har en dålig dag behöver det alltså inte betyda att du skippar yogan, utan att vi i stället tar oss an något ur yogabanken som kan passa när energin är låg!

Mer om vad vi gör ihop på pt-yogan kommer jag skriva om i ett annat inlägg. Men vill du veta mer nu direkt om hur vi kan jobba ihop så kontakta mig!

Redo att börja din yogaresa?

YOGA MED MIG

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM HUR VI KAN JOBBA IHOP