Selfcare – vad gör du för att må bra?

Vi befinner oss mitt i skiftet mellan höst och vinter. Höstgula löv lyser bland vitklädda grenar och mörkret faller in tidigare om dagarna. Vi blandar mörka blöta vägar på kvällen med ljusa krispiga dagar. Vi tänder ljus och kokar te att värma oss runt och vi kanske saktar ner lite mer?

Hur mår du nu? Känner du dig pigg och energifylld eller trött, hängig och kraftlös? Kanske befinner du dig någonstans mittemellan dessa två utkanter?

Jag känner mig pigg och jag tycker nästan det är lite provocerande! Lite skrytigt och högst oväntat. Men vet du? Jag har arbetat för det. Jag har haft strategier och jag har vänt på steken… Jag tänkte berätta lite mer om det och kanske kan det inspirera dig till att ta egna tag i saken? Läs vidare och återkoppla gärna till mig efteråt!

Mindset

För några veckor sedan kändes allt ganska tungt. Jag tittade mer på de saker som skapade missnöje, som inte var riktigt helt bra eller tillfredsställande i livet och fastnade i det. Stirrade mig blind på det som var negativt och glömde allt det positiva. Jag blev deppad, lite nere och kände mig orkeslös. Kanske bidrog förkylningar och höstmörkret, men i det stora hela är jag övertygad om att det hade med min egen inställning att göra. För snart tre veckor sedan bestämde jag mig därför för att ändra mindset. Jag skulle fokusera på det positiva, njuta av allt som är bra i livet och lyfta fram det. För visst finns det en massa fina positiva grejer i mitt liv! Som alla andra har jag (och du!) både negativa och positiva saker som pågår i livet på en och samma gång. Men ja, det går faktiskt att aktivt välja att fokusera mer på det ena än det andra. Och när vi gör det – ja då tror jag faktiskt på riktigt att vi blir lyckligare och gladare. Jag blir det i alla fall!

Det här är något jag har gjort tidigare i mitt liv och jag vet att det är möjligt. Det är inte lätt, men det är möjligt. För flera år sedan efter tuffa år med knäoperationer, värk och att inte ha kunnat använda kroppen på samma sätt som tidigare kände jag mig deprimerad och behövde en förändring. Jag förutsatte mig att nästa år skulle jag se till att det blev bättre. Jag skulle skapa det bästa året i mitt liv, hittills. För ungefär två år sen i samband med att jag läste stressfysiologi på universitetet provocerades jag av det vi fick lära oss på kursen; att vi kunde påverka vårt mående utifrån vår inställning. ”Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det” sa vissa i klassen som ett mantra, vilket gjorde mig irriterad och lite smått förbannad inombords. För hur ska vi kunna styra våra känslor? Det går väl inte? Känslor finns ju bara där? Men jag gjorde en kraftansträngning och ett ärligt försök. Jag gick in för att komma ihåg att allt jag gör är sådant jag tycker är roligt. Att satsa på att njuta av och ha roligt under tiden som jag undervisade till exempel. Jag älskar att undervisa både yoga och dans, men ibland när jag är stressad kan jag tappa greppet om varför jag gör det och det kan kännas mer jobbigt och som ännu ett måste. Men det kan ju också kännas otroligt roligt, givande och fantastiskt härligt! Att få undervisa, få göra det jag älskar och att få möta alla fantastiska människor som jag möter varje vecka! Det är ju både lyx och glädje. Undrar hur jag ibland kan glömma bort det? 

Jag vet inte om du kan relatera till detta i ditt eget liv? Att det är lättare att fokusera på det negativa än det positiva? Kanske har du också någon berättelse om hur du har kunnat skifta ditt fokus och hitta tillbaka till glädjen igen? Berätta gärna!

Att planera in tid för självvård

Det andra som jag har gjort, och som du också kan göra, är att planera in tid för ”selfcare”, eller egenvård/självvård som vi säger på svenska. Jag har under de senaste två månaderna reflekterat och bakat in mer och mer av detta i mitt liv. Jag mediterar numera varje morgon i tio minuter, jag yogar för min egen skull ungefär två gånger i veckan och från och med den här veckan har jag också tagit mig iväg till gymmet (två gånger!!). Efter nästan ett års uppehåll! Och vet du? Det känns så otroligt bra! Det är så viktigt att ta sig tid för sig själv. Ta hand om sig själv och ge sig själv näring i form av olika hälsoaktiviteter. På hälsovägledarutbildningen pratade vi mycket om friskfaktorer och hur vi kan identifiera dem för att sedan stärka hälsan därigenom. Jag tänker därför att du, om du vill, kan göra denna övning hemma: 

1. Ta fram penna, papper och tidtagarur/klocka
2. Ge dig själv 2 minuter att utföra övningen
3. Skriv ner allt du kommer på som du mår bra av. Olika aktiviteter som du känner stärker din hälsa. Fortsätt även när det känns som att det tar stopp. Kanske vill du tom skriva lite längre än två minuter. Skriv utan att tänka eller rationalisera dina tankar alltför mycket. Låt allt rinna ur dig utan filter. Det här är enbart för dina ögon. 

Efter du har gjort det kan du titta på vad du skrivit ner och ställa följande frågor till dig själv: 

1. Vilka av dessa är mina absoluta favoriter? Välj 1-3 stycken. 

2. När kan jag lägga in dem i mitt schema? Boka en dejt med dig själv redan idag!

Att ta sig tid för sin egna hälsa är inte själviskt. Det är för att du ska kunna vara stark, må bra, ha energi och även ha ork över till att umgås med familj, vänner och kollegor. Att stärka din hälsa kan vara genom att planera in sådan tid med dig själv varje vecka. Avsätta tid och också hålla den tiden. Inte lägga in annat på din träningstid, din meditationstid, din trädgårdstid eller vad det nu är du väljer att göra som selfcare. Vi har alla olika scheman och bara du vet när det är möjligt att få in denna tid. Kanske direkt på morgonen (ställa väckare lite tidigare?), på din lunch eller på kvällar och helger? Jag har lagt in meditation varje morgon, gym en timme på måndagar och onsdagar (fm) och yoga tisdag, torsdag, söndag (där söndagen är ok att slappa på). Mina träningspass ligger alla på förmiddagen när jag vet att jag har gott om energi. Men du behöver så klart hitta dina egna rutiner som passar in i just ditt liv!

 

Bild på två personer i en yogaposition. Deltagare gör en katt-position samtidigt som Pia ger en referens till var ryggraden är genom att lägga fingrarna på kotorna mellan skulderbladen.

Jag hoppas och önskar att du känner dig stärkt när du läser detta! Att du kan boka in tid med dig själv. Om så en gång i veckan. Eller 30 minuter om dagen. Som du säkert hört tidigare så behöver du först ta hand om dig själv innan du kan ta hand om andra. Lycka till och jag hoppas du också ska känna att energi och kraft återvänder när du tänker lite mer positivt och ger utrymme för ditt eget välmående på veckoschemat!

Varma hälsningar, 

Pia

Ps. om yoga är din favorit för att ta hand om dig själv och fylla på förråden med energi så har vi flera kortare kurser som startar i november samt flera workshops på gång. Dessutom kommer det nog upp lite mer i december. Vi hoppas att du vill göra oss sällskap! På mattan, i samtalen runt tekoppen och i vilan. Vi njuter av att leda yogapassen och vi är glada att just Du kommer till oss!

 

ps.2. Kom ihåg att njuta och ha roligt! Påminn dig själv om det när du tränar, när du äter nåt gott eller dricker en kopp te/kaffe, när du pratar med folk i din närhet och när du går ut i naturen. När du gör dina olika aktiviteter under veckan. Livet blir så mycket härligare då! Och nej – det är inte stört omöjligt om än det kan göra en irriterad och provocerad till en början när någon annan föreslår det! Prova!