Natur, hälsa och yoga

Hej där! Jag hoppas att du har haft en härlig midsommarhelg! Kanske har du haft möjlighet att spendera tid utomhus?

Visste du att det är otroligt hälsosamt att vara ute i naturen?

Att vistas i naturen ger oss lugn och ro. Det är något våra hjärnor förstår och slappnar av i. När vi rör oss bort från stadsmiljö och skärmar (som ger ett stresspåslag) och landar i skog, parker och annan naturmiljö så kan vi hitta lugnet och fylla på med energi 💚

”Vi vet alla hur bra det kan kännas att vara ute i naturen. Det har människan vetat i tusentals år. Ljuden från skogen, trädens doft, solskenet som strilar ner mellan löven, den friska, rena luften – allt detta kan ge oss en känsla av tröst. Det lindrar stress och oro, hjälper oss slappna av och tänka klarare. Att vara ute i naturen kan förbättra humöret, ge mer energi och livskraft, pigga upp och stimulera oss” –

Dr. Qing Li, expert på natur- och skogsterapi

 
Själv älskar jag att vara ute i naturen, särskilt den här tiden på året. Att gå runt i min trädgård och pyssla om odlingar, grönsaker och blommor… att gräva ner händerna i jorden och stå med fötterna direkt i gräset. Att gå ner till vattnet eller ut i skogen… det är fantastiskt!

Naturen är också ett stort stöd i min vardag. Jag har lätt för att hamna i ett stressat tillstånd och då tar jag till naturen. Jag stänger ner datorn, lämnar mobilen och går ut i min trädgård – eller ännu hellre en dag i skogen eller ute på vattnet! Havet har alltid gett mig ett stort lugn och nu på senare år dras jag även till skogen. Att få ladda upp ute i naturen och släppa taget om jobb, oro och stresspåslag är otroligt effektivt! … även i förebyggande syfte och det här vill jag gärna dela med dig.

Till exempel kan du gå tillbaka och göra mindfulnessövningen från förra veckan där du får stanna upp och blicka upp mot himlen eller ut mot horisonten. Jag kommer också lägga upp ett klipp i veckan under juli med fler härliga övningar att göra utomhus.

Dessutom är hela temat inne på Balans ”Ta med yogan ut i juli” för dig som vill ha ännu mer tips på vad du kan göra ute. 

Vi fokuserar mer på naturen nu under sommaren när den är så lättillgänglig och jag delar med mig av fler övningar du kan göra hemma under semestern (eller jobbdagarna om du jobbar i sommar!).

Jag vet att ni är många med mig som vill spendera tiden ute just nu – och då är det fint om vi kan ta med oss våra goda vanor ut!

I juli öppnas fyra olika delar upp med övningar att göra utomhus.  Du får i egen takt använda de olika klippen – när du vill, var du vill och hur ofta du vill!

Varje del innehåller olika inspelningar att ta del av, tex:

  • Någon form av fysisk yogapraktik som går göra utomhus
  • Mindfulnessmeditation
  • Olika övningar med promenader i naturen

Som vanligt är det du som bestämmer och som vet bäst vad du behöver – men kom ihåg att faktiskt stanna upp, ta några medvetna andetag och fråga dig själv vad du behöver just nu! Så du inte kör på på ”autopilot” i stället för att känna efter (jag vet hur lätt hänt det är!)

Jag ser fram emot att dela med mig av de här övningarna och kanske kunna inspirera till mer tid utomhus i sommar.

Om du inte är medlem än, tycker att det låter intressant och vill gå med så är du varmt välkommen!

Redo att prova? Gå med i Balans + Ta med yogan ut i juli här:

Jag önskar dig en riktigt härlig vecka! Varma hälsningar, Pia