Veckans tema: Tid

“Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”

En dikt av Stig Johansson som jag tror de flesta har hört? För mig illustrerar den hur dagarna liksom rinner obemärkt förbi. Kanske att vi inte har gjort det vi velat, kanske att vi gjort sådant som inte gjort avtryck. Kanske t o m en känsla av förlorade dagar. 

Så vad kan vi göra för att fylla våra dagar med liv? 

Vad kan vi göra IDAG för att kunna se tillbaka på våra dagar med förnöjsamhet?

I måndags på Anns klass berättade hon om hur vi kan dela upp livet i timmar där vi har ett visst antal timmar per år och per dag. En del timmar går åt till sömn och arbete men med det borträknat har du ändå ca 7h kvar av fritid, tid du kan styra över själv (och även om du inte håller med om sju timmar så har du säkert fler än du trodde! Eller är det så att du jobbar för mycket?). Under klassen frågade hon “vad har du gjort med Din tid idag”? Mitt första svar när jag satt där på yogamattan var “ingenting!” eller “inget värt”, men sen började jag fundera lite noggrannare och kom på att jag faktiskt hade gjort en del saker ändå. Jag hade tagit emot sotaren i en timme, varit ut och åkt skidor ett varv, pratat i telefon med såväl syster som mamma, skrivit massa kvitton för januari månad, svarat på mail och klurat på framtiden rätt mycket. Och i tänkande stund satt jag mitt i ett yogapass. Det är ju faktiskt inte alls ingenting. Men förutom alla dom grejerna hade jag också sett några avsnitt av en serie på Netflix (mitt på dan! det får man väl inte?) vilket var det enda jag kom på först. För det hade jag lite dåligt samvete över. 

Jag tänker att om man som jag är egen företagare så är det lite klurigt ibland med tiden. Vad är ok att göra under dagen och inte? När är man ledig och när förväntas man jobba? För inte kan väl hela dygnet måsta vara produktivt?

För några år sen läste jag en kurs i arbetsmiljö och stress på universitetet. En viktigt lärdom jag tog med mig därifrån var att dela in dagen i tre delar. En tredjedel sömn, en tredjedel arbete och en tredjedel fritid. Den tanken får jag ofta gå tillbaka till för att känna att jag faktiskt har lov att vara ledig!

Jag tror att du också kan känna igen dig i den bilden. Vad gör du med dina fria timmar? Låter du arbetet spilla över med övertid, indragna raster eller genom att ta med jobbet hem i tanken? Eller vårdar du din egen tid, din fritid,  och fyller den med sådant du vill använda din tid till? Oavsett om det är netflix, yoga eller skidåkning?

Inom yogan pratar vi ofta om att vara medvetet närvarande och att öva sig i mindfulness. Att våra tankar under dagen ofta befinner sig i dåtid eller framtid, men inte alltid i nuet. Jag tror att när vi är här i nuet och upplever det vi just har för oss, så kan vi också uppleva att livet inte bara rinner oss förbi. I nuet har vi makten att påverka och styra och om vi gör det medvetet så vet vi också om det. Så vad vill du fylla dina dagar med? Dina fritidstimmar?

På yogamattan övar vi oss i att vara närvarande i det vi gör men vi kan också att stanna upp och reflektera över vad vi fyller våra liv med. Så att vi inte står där på slutet och tänker “alla dessa dagar som kom och gick inte visste jag att det var livet”!