Kravlös dans

Kravlös dans i Byske med zoloz

Hej!

Igår var jag i Byske på ett möte med fritidsledare, sjuksköterska, kurator och rektor. De är intresserade av dans för att nå unga tjejer som mår dåligt och genom dans ge dem bättre självkänsla och en chans att må lite bättre. De hade sett följande klipp på SVT som handlar om Anna Dubergs forskning vid Örebros Universitet och de goda resultat som uppstått då hon dansat med tonårsflickor där:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/kravlos-dans-far-stressade-tonarsflickor-att-ma-battre (öppnas i nytt fönster)

Så nu ska vi testa och göra ett eget försök utifrån detta. Vi kommer att dansa sex ggr under våren som ett försök och sedan utvärdera. Om det gått bra så är förhoppningen att vi kan fortsätta med detta till hösten och kanske även på fler skolor i kommunen. Jag tänkte också att jag ska försöka ta kontakt med Anna Duberg och höra mig för om hur hon jobbat med tjejerna i Örebro osv. Hoppas på att hon är positiv till att vi testar detta även här uppe i norr!

Själv tycker jag bara att det känns jätteroligt och spännande! Dans och hälsa har ju varit med mig i tankarna länge, men då kanske framför allt med fokus på den rent kroppsliga hälsan, att dansa skadefritt och att se vilka goda effekter dansen har på kroppen. Att man även mår bra psykiskt då man dansar är ju något som man känner, men som jag kanske inte satt i ord eller funderat lika mycket på. Det känns då extra roligt att det finns en studie och en forskning vid ett svenskt universitet som visar på att unga tonårstjejer som mår dåligt pga stress och press upplever att de mår mycket bättre då de fått möjligheten att dansa regelbundet! Dansen ska vara utan prestationskrav, inga betyg eller uppvisningar, och med fokus på att må bra och ha roligt. Och hallå?! Det är ju precis det jag alltid vill med mina danslektioner! Jag känner verkligen att jag är rätt person för detta! För DANS + MÅ BRA är ju det jag brinner för! :)

Återstår att se hur många som kan tänkas vara intresserade, hur det fungerar i praktiken, om man hinner se några effekter på endast sex tillfällen mm. Men det känns verkligen roligt att göra ett försök och att de var så sugna på dans på Byskeskolan! Yay, Byske!

Och nu eftersom jag skrivit detta i bloggen innan jag vet till 100% att det blir av så MÅSTE det bara bli av. Så det så! Nu kör vi!

Kravlös dans i Byske med zoloz
Kravlös dans i Byske med zoloz

/Pia

En reaktion på ”Kravlös dans

Kommentarer är stängda.