Yoga och stress

IMG_1294.JPGI april gick Försäkringskassan ut med ett pressmeddelande där de skriver att Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige idag. Dessutom har det ökat ganska kraftigt bara under de senaste två åren (Du kan läsa pressmeddelandet HÄR). Hela 40% är sjukskrivna pga psykisk ohälsa och stress. 

Det här är något jag inte har svårt att tro på då jag träffar många som berättar att de mår dåligt pga stress, är sjukskrivna eller deltidssjukskrivna eller kämpar för att få ihop allt utan att gå under av stressen. Det är så många, bara fler och fler, som berättar om detta. Dessutom känner jag igen det i min egen vardag där det känns som att jag hela tiden ligger på gränsen till utmattning.

Hur kan vi då få bukt med stressen? Dels kan vi så klart söka hjälp av sjukvårdspersonal men sen finns det också exempel på saker vi kan göra själva för att hantera stressen. Det kan t ex vara:

 • Yoga
 • Andningsövningar
 • Meditation
 • Avslappningsövningar
 • Långsamma promenader i naturen (utan mål, utan prestation)
 • Kroppskontakt
 • Massage
 • Närhet från katter, hundar osv
 • Planera in saker som är roliga (inte bara massa måsten och tvång, jobb och jobbigheter)
 • Medveten närvaro och mindfulness
 • Sakta ner tempot, låta saker ta tid, gå/äta/prata långsammare
 • Minska på sinnesintryck omkring oss (mindre ljud, ljus, lukter osv)
 • Behålla kontakt med vänner och familj (i st för att prioritera bort då tiden inte räcker till)

Det finns forskning som visar på att yoga och andningen fungerar väldigt bra i dessa lägen, och det är något som jag personligen kan skriva under på! Just att hitta en lugnare, djupare och stadigare andning kan räcka långt!

Yogan erbjuder ju också flera moment; djupare andning, medveten närvaro, meditation, avslappning och ofta också filosofi som kan stärka oss i att ta hand om oss själva, älska oss själva (och andra), hitta vårt inre lugn och vår inre styrka. Den hjälper oss att få kontakt med vårt inre, våra sanna jag och att lyssna på vad kroppen och sinnet försöker säga oss. Bara det att vi stannar upp, i nuet, och endast ägnar oss åt oss själva en stund gör mycket för att få kontakt med sig själv och sin hälsa.

Självklart är yogan kanske inte lösningen på alla problem för alla personer. Men den kan absolut vara ett bra hjälpmedel. Och du kan ju plocka ut godbitarna som du tycker fungerar just för dig och använda dig av det i din vardag.

Imorgon startar jag upp en kurs med rehabyoga med inriktning just på stresshantering. Min tanke är att vi under tio tillfällen får prova på olika andningstekniker (pranayama) som t ex nadi shodana och bumble bee breath för att varva ner och hitta lugn och djup andning, lugnare yoga från rehabprogrammet där vi öppnar upp kring axlar, bröstrygg och nacke för att kunna andas djupare och även minska smärta och sedan avsluta med en restorative yoga-position där nervsystemet får lugnas och en riktigt lång savasana/avslappning på slutet. Allt för att varva ner, hitta lugnet och stressa av. De som går kursen (tre platser kvar!) får ett litet program att följa hemma. De kommer också att fylla i en hälsodeklaration innan och efter kurs för att se om yogan hjälpt och så kommer de att föra korta anteckningar under tiden.

Det känns helt rätt att satsa på denna inriktning i yogan! Verkligen bra för både kropp och själ! Jag hoppas vi kan lära av varandra, hitta metoder och knep för att få bukt med stressen och bara allmänt ta hand om oss själva, unna oss att må bra och stanna upp i nuet. Så härligt!

Jag ser fram emot kursstarten och kommer att fortsätta satsningen på just yoga och stresshantering under 2016.

Välkommen att höra av dig om du har frågor kring detta!

Varma hälsningar,

Pia